Flexibel produktion genom ny maskin från Vebe ger konkurrensfördelar

Ruben Falk från Teknosan

Ruben Falk är marknadschef på Teknosan i Vänersborg, som producerar djurfoder; pelleterat foder, mineralfoder, vitaminblandningar och mjölknäring.

Cirka 90 procent av företagets produktion går till den svenska marknaden, främst som bulkfoder direkt till bonden genom dotterbolaget Spannfod Agro och i säckar till grossistföretaget Spannex med flera.

Teknosan är privatägt och ingår i Spannfod-koncernen, som producerar foder till sällskapsdjur, samt säljer kolonial och livsmedelsprodukter till dagligvaruhandeln.

Leif Ericsson från Teknosan vid förpackningsmaskinenSmå serier till nya kundgrupper

Ett sätt att konkurrera är att producera korta serier, en nisch där Teknosan lyckats bra. Företaget kan producera små specialserier eller till och med en enstaka blandning till en lantbrukare när det behövs. Flexibiliteten innebär dock många omställningar i produktionen, något som bland annat påverkar packningen.

Efterfrågan på säckförpackat foder ökar också hela tiden och på Teknosan insåg man att en ny förpackningsmaskin skulle få bort en stor flaskhals i produktionen.

- Kundgruppen har förändrats, vilket ställer stora krav på flexibilitet. Förr krävdes nästan enbart större förpackningar, men idag är många kunder privatpersoner med t ex höns på tomten eller fritidslantbruk. Förpackningarna måste vara mer flexibla i storlek, hållbara för transporter och dessutom snygga, för att sälja, säger Ruben.

Helautomatiserad process

Sedan ett drygt halvår tillbaka arbetar Teknosan med en Autopac förpackningsmaskin från Vebe Teknik.

Höns med foder från Teknosan

Att det blev just Vebe som leverantör har naturligtvis flera orsaker, men en viktig faktor var den nära servicen, att både via online och fysiska besök kunna få snabb hjälp när något behöver justeras eller man har funderingar på förändringar.

– Vi tycker att det fungerar väldigt bra, även om det naturligtvis krävs en inkörningsperiod, dels för att få maskinen optimerad till vår produktion, dels för att vi ska lära oss hur allt fungerar. Det gäller att tänka om från handpackning till en automatiserad process, och det kräver lite tid, menar Ruben.

I Teknosans Autopac finns funktionerna fyllning, sömnad och säckläggning. Säckarna etiketteras sedan automatiskt innan en robot lastar alla säckarna på pall och plastas in. Idag använder Teknosan endast papperssäcker, men maskinen är förberedd för att kunna ställas om till plast om det behovet skulle uppstå.


Vill du veta hur vi kan hjälper DIG med marknadens mest effektiva lösningar för säckfyllning och säcktömning så är du välkommen att kontakta oss.

Tillbaka

(Texten tagen från vår kundtidning VebeNews.)